Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 KFC som ARLA besøgsgård er et hit hos skolebørnene

 

Siden Kvægbrugets Forsøgscenter er blevet en ARLA besøgsgård har flere skoleklasser lagt vejen forbi for at se nærmere på mælkens vej fra stald til køledisk. Centret har bl.a. haft besøg af børn fra 5. klassetrin, som fandt det rigtigt spændende at komme helt tæt på køerne, de nyfødte kalve og ikke mindst malkerobotterne.

 

Der har været travlt den seneste tid på Kvægbrugets Forsøgscenter. Det er der ikke så meget nyt i - men siden centret er blevet en ARLA-besøgsgård har der været ekstra mange besøgende i stalden. Betty T. Jensen, som er kontaktperson på stedet, hilser den store interesse velkommen. "Jeg er glad for at kunne give børnene en god oplevelse samt at kunne vise dem, hvordan køerne har det og hvor mælken kommer fra".

 

Når en skoleklasse ankommer til centret bliver de allerførst introduceret til stedet og får samtidig lidt instrukser i, hvordan man færdes i en stald, hvor der findes både store dyr og store maskiner. Dernæst bliver de udstyret med overtrækstøj og starter med at gå op på platformen i kostalden.

 

Fra platformen, der er placeret ovenpå malkerobot-rummet, kan børnene se ud over hele kostalden. Der er endvidere placeret nogle store baljer med foder og vand samt kasser med mælkekartoner, som viser børnene, hvor meget en ko æder, drikker og giver af mælk i løbet af en dag.

 

Oppe fra platformen, der er placeret ovenpå malke-
robot-rummet, kan børnene se hele kostalden.

 

Børnene kan ved selvsyn se, hvor meget foder en ko æder og giver af mælk på en dag.

 

Nede i malkerobot-rummet kan børnene betragte, hvordan køerne selv går ind i malkerobotten samt hvordan robotten arbejder. Betty fortæller om malkeprocessen og forklarer de lidt undrende børn, at køerne "belønnes" med foder, for frivilligt at gå ind i robotten og blive malket.

 

Andre ting, som børnene bliver fascineret af at se på undervejs er, når køerne lader sig klø på ryggen af kobørsterne i stalden. Skraberobotten, som selv kører rundt på gulvene og skraber dem rene for gødning, gør også et stort indtryk.

 

De heldige har også fået en kælvning at se, nogle nøjedes med at se den nyfødte kalv - andre igen fik set en kalv få sutteflaske, mens de var på besøg. Endeligt er der jo de store maskiner at kigge på, som særligt imponerer drengene.

 

 

Betty fortæller her om, hvordan malkerobotterne
fungerer.

 

Et besøg slutter af med, at børnene får udleveret stofposer, der bl.a. indeholder informationsmateriale samt et rystebæger, hvori de får mulighed for at ryste fløde til smør. Dette kan de efterfølgende nyde på en kiks, sammen med smagsprøver på andre ARLA-produkter.

 

"Det er rigtigt sjovt at vise børnene rundt. De virker alle meget interesserede og dygtige og de vil meget gerne spørge ind til tingene" fortæller Betty.

 

KFC har flere besøg i den kommende tid. Her gælder det skoleklasser fra Randers og Viborg, som kigger forbi med de lidt mindre børn fra 1. - 3. klasse.

 

Vil du vide mere om, hvordan man kommer på besøg på Kvægbrugets Forsøgscenter kan du læse mere her.

 

 

Flere oplysninger

 

Linda S. Sørensen,
E-mail: LindaS.Sorensen@agrsci.dk

 

Med de grønne bægre får børnene mulighed for
at ryste fløde til smør.

 

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

 

 

 

 

 

 

Kvægbrugets Forsøgscenter • Forskningscenter Foulum • Burrehøjvej 49, Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk