Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 



Afprøvning af nyt system til positionering af køer

 

Et nyt system til positionering af køer, er blevet installeret på KFC med henblik på at undersøge, hvordan systemet fungerer i praksis i forhold til at få oplysninger om den enkelte ko. Det drejer sig fx om foderoptagelse, placering i stalden, social adfærd, brunst mm. Målet er at kunne tilbyde et system, som kan give landmanden et bedre overblik over køerne og deres trivsel.

 

 

KFC har anskaffet sig et system til positionering af dyrene i kostalden. Systemet, som hedder ”SmartBow Animal Positioning System”, er i udgangspunktet designet til, i realtid, at vise hvor de enkelte dyr befinder sig i stalden.

 

Det kan bruges til at finde ’hentekøer’, der ikke er kommet til malkerobotten i tide, og til at forskerne hurtigt kan finde dyr, som de skal have fat i til udtagning af diverse prøver, f.eks. blod, urin, gødning.

 

 

Sådan ser øremærkerne ud til smartbow - >

 

Sådan fungerer systemet

Systemet arbejder på samme måde som en GPS til bil eller traktor. Hvert dyr får isat et øremærke, som er udstyret med moderne sensorik. Via modtagere i staldene og udendørsområder bliver dyrenes position og bevægelse hele tiden registreret.

 

Informationerne bliver videresendt til serveren, hvor de bliver analyseret og overskueliggjort via PC og smartphone. Det kan dermed dokumentere, hvor dyrene har opholdt sig i specifikke perioder, hvilket er vigtigt i forsøg med fokus på køernes ’tidsbudgetter’.

 

Skærmbillede som viser udvalgte køer som grønne prikker på staldskitse- >

 

 

Perspektiverne

Målet er at udvikle systemet med henblik på, at


• måle tid ved foderbordet, der er dokumenteret som en god indikator for foderoptagelsen, dvs. syge dyr kan afsløres i tide


• måle tid ved foderbordet som indikator for foderoptagelsen i praksis til brug i avlsarbejdet, hvorved det i modsætning til tidligere vil blive muligt at avle efter bedre foderudnyttelse ved køerne


• studere dyrenes sociale adfærd, f.eks. hvem følges de med efter gruppeskift


• lave brunstobservation af køerne

 

 

Systemet er stadig under udvikling men har en god chance for at være både robust og billigt nok til at kunne anvendes i praksis. Det har mange kvægbrugere savnet lige siden køerne blev flyttet fra de gamle bindestalde til de moderne løsdriftsstalde.

 

Læs mere om perspektiverne i systemet i firmafolderen om ”smartbow” (pdf).

 

Følg projektet på KFC her.

 

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

 

 

 

Flere oplysninger


Christian Børsting

Email: Christian.Borsting@agrsci.dk

Tel.: +45 8715 8182


     

 

 

 

 

 

 

 

 

Danmarks Kvægforskningscenter • Forskningscenter Foulum • Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk