Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 



Elektroniske øremærker kan nu bruges som ID i DeLaval robotter

 

På Kvægbrugets Forsøgscenter har man i nogen tid brugt elektroniske øremærker i stedet for de traditionelle transpondere til at identificere den enkelte ko i DeLaval malkerobotterne. De praktiske erfaringer på KFC er gode og samtidig er der penge at spare for landmanden.

I Danmark er det obligatorisk at bruge elektroniske øremærker til kvæg. Videncentret for Landbrug, Kvæg arbejder på vegne af kvægbranchen hårdt for, at elektroniske øremærker til automatisk identifikation af dyrene kan bruges i mere og mere staldudstyr. Derfor er det glædeligt, at det nu er muligt at bruge øremærkerne i malkerobotterne og i Calvex sutteautomater. Dette kræver dog en engangsinvestering i indkøb af ekstraudstyr til henholdsvis malkerobot og sutteautomat.

 

Elektroniske øremærker er billigere og bedre
Fordelene ved de elektroniske øremærker er for det første, at der er penge at spare. Øremærkerne er nemlig betydeligt billigere i indkøb end transpondere, og dyrene skal jo øremærkes alligevel. Det er vigtigt, at man vælger de rette øremærker, nemlig de såkaldte HDX-typer. Endvidere kræver brug af elektroniske øremærker til automatisk identifikation en ændring i antennerne samt i softwaren i DeLaval malkerobotterne - begge dele er for nyligt blevet til rådighed. Endelig er det vigtigt, at øremærkerne sidder i venstre side (officielt valgt i Danmark) hos alle dyr, da antennen i robotten kun kan aflæse i én side.

 

Mere præcis tildeling af kraftfoder
Erfaringer fra KFC har vist, at en del af køerne med de gamle transpondere ikke fik tildelt hele den planlagte kraftfoderration i robotten. For at koen kan få udløst en kraftfoderportion, kræver transpondersystemet, at koen får hovedet langt nok ned i krybben.

 

 

Ko med elektronisk øremærke i det venstre øre...

Men pga. for dårlig kontakt med antennen har der været for mange køer, som ikke fik hele rationen tildelt. Med de nye øremærker er dette problem blevet løst. Øremærkernes signal opfanges bedre af de nye antenner – dermed udløses kraftfoderet lettere og hele rationen bliver udfodret hurtigere. Nu får næsten alle køer hele rationen, uden at der ligger mere foder til rest.

 

Det lader heller ikke til, at de manglende transpondere om koens hals påvirker køernes aktivitetsmålere. Dette kunne man ellers have frygtet ville blive et problem, da transponderne måske medvirkede til at holde aktivitetsmålerne i en mere fast position på koens hals.

 

DeLaval transponderne udsender et kraftigt signal. På KFC har vi påvist, at disse signaler kan forstyrre signalerne fra de elektroniske øremærker, eftersom de sender på samme bølgelængde. Så hvis man i stalden har andet udstyr, der anvender de elektroniske øremærker til identificering af køerne, er det en ekstra stor fordel at få fjernet transponderne fra stalden.

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistrikstprogram.

 

 

 

Flere oplysninger

Christian Børsting
Kvægbrugets Forsøgscenter
E-mail: Christian.Borsting@agrsci.dk


     

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvægbrugets Forsøgscenter • Forskningscenter Foulum • Burrehøjvej 49, Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk