Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 



Koens råmælk – et naturprodukt med stort potentiale

 

Kvægbrugets Forsøgscenter har været samarbejdspartner i et større projekt, hvis formål har været at undersøge, om råmælk fra koen (ko-kolostrum) kan forbedre tarmens vækst, immunsystem og infektionsresistens hos nyfødte børn med tarmsygdomme. For at underbygge potentialet laves der en række studier i nyfødte grise med tarmproblemer. De foreløbige resultater tegner lovende.

Produkter af kolostrum (råmælk), dvs. den første komælk efter fødsel, findes i enhver helsebutik. Sundhedseffekten begrundes med højt indhold af vækstfaktorer, naturligt antibiotika og immunregulerende stoffer. Forskningen er dog sparsom og mekanismerne ikke belyst. Dette hindrer en målrettet udnyttelse af dette unikke naturprodukt.

 

Gavnlig for andre livsstadier og arter

Ko-kolostrum er naturligt tilpasset og livsvigtig for de nyfødte kalve, men nylige studier tyder på stor virkning i andre livsstadier og andre arter. Særligt for individer, som har problemer med en uhensigtsmæssig vækst, immunologi og bakterieflora i tarmsystemet, er der et stort potentiale.

 

Tarmbetændelse og nedsat absorption hos svage nyfødte børn hører til sådanne alvorlige tarmlidelser. Desuden er det allerede velkendt at svage nyfødte grise kan have stor gavn at kokolostrum.

 

 

”Colostrum for gut protection and recovery” er et projekt under Det Strategiske Forskningsråd – Fødevarer og Sundhed i samarbejde med flere universitets- og industripartnere, herunder Kvægbrugets Forsøgscenter (2008-2011). Læs mere…

 

Projektets hovedformål har været at undersøge, om ko-kolostrum kan forbedre tarmens vækst, immunsystem og infektionsresistens hos nyfødte børn med tarmsygdomme.

 

Fremmer immunforsvar og sårheling

Effekten på grise og mennesker af intakt ko-kolostrum er suppleret med indledende studier af ”hyper-immun kolostrum” rettet mod Clostridier , en dominerende gruppe skadelige tarmbakterier. Kvaliteten af specifikke kolostrumprodukter blev klarlagt med omfattende kemiske analyser og studier på tarm- og immunceller i laboratoriet, hvor eksempelvis kolostrum viste en øget evne til sårheling i celleassays. Derudover sås specielt for hyper-immun kolostrum en markant øget mængde antistoffer mod Clostridia bakterier.

 

Dernæst er effekten af kolostrum undersøgt i en række forsøg på grise med tarmsygdomme. Disse bekræfter, at kolostrum har en postitiv effekt på tarmudvikling kort efter fødsel samt en reduceret sygdomsrisiko, selv for kolostrumprodukter der er processeret og varmebehandlet.

 

 

Effekt hos syge børn undersøges nærmere

Endeligt ønskes effekten valideret i forsøg på syge børn på to universitetshospitaler. Disse forsøg er stadig i gang. Effekten af kolostrum i voksne patienter med tarmproblemer har vist sig at være minimal. Det forventes at børn i vækstfasen har væsentlig større udbytte af kolostrum for stimulering af tarmvækst og immunsystem samt reduktion af inflammation.

 

Projektet har stor relevans for ernæring til børn, men kan vise sig at være lige så vigtig for tarmsundhed i både raske og syge voksne. Baseret på vores brede tilgang vil dette projekt give ny vigtig information til gavn for både dyr og mennesker med hensyn til basal forskning inden for mælk og tarmfunktion. Kolostrum er meget mere end bare den første mælk.

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistrikstprogram.

 

 

 

Flere oplysninger

 

Lektor Stine Brandt Bering
sbs@life.ku.dk  og

 

Professor Per Torp Sangild

E-mail: psa@life.ku.dk

 

Institut for Human Ernæring,
Københavns Universitet


 

 

 

 

 

 

 

 

Kvægbrugets Forsøgscenter • Forskningscenter Foulum • Burrehøjvej 49, Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk