Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 



Berigede mælkeproteiner fra DKC-køer til humant forsøg

Enkelte køer fra Danmarks Kvægforskningscenter, DKC, i Foulum har deltaget i et forsøg, som har til formål at fremstille berigede mælkeproteiner i form af valle og kasein. De berigede mælkeproteiner skal bruges i et humant forsøg på Bispebjerg Hospital, hvor man er i færd med at undersøge, om ekstra proteintilskud til ældre mennesker kan mindske det aldersrelaterede tab af muskelmasse.

 

 

Undersøgelser viser, at ældre ofte indtager for lidt protein gennem kosten hvilket forværrer det aldersrelaterede tab af muskelmasse hvorved risikoen for faldulykker og fysisk svaghed øges. Proteintilskud kan derfor være fordelagtige for ældre og mælkeproteinerne valle og kasein er oplagte valg, idet de er af høj kvalitet og kan indtages i flydende form.

 

 

Fremstilling af beriget kasein og valle

Derfor har man på DKC, i samarbejde med Bispebjerg Hospital og ARLA Foods, været i færd med at fremstille berigede mælkeproteiner. Forsøget har omfattet fem malkekøer (+ tre reservekøer) fra DKC-Blichers Allé i Foulum, som er blevet indgivet en stabil-isotop-mærket aminosyre, fenylalanin (15N- henholdsvis ring-D5-fenylalanin), intravenøst, med henblik på at fremstille beriget kasein og valle.

 

 

Køerne malkes af staldens personale hver 8. time i forsøgsperioden. Mælken nedkøles hurtigt og pasteuriseres på FOODs minianlæg. Den pasteuriserede mælk opbevares efterfølgende på køl (2-3°C) i mobiltanke fra Arla indtil afhentning. Mælken bliver således fremstillet på Institut for Husdyrvidenskab, hvorefter kasein og valle efterfølgende oparbejdes hos Arla Foods. Endelig transporteres det færdige mælkeprotein til Bispebjerg Hospital.


Proteinernes optagelse i kroppen bestemmes

Ved forsøgspersonernes efterfølgende indtagelse af den berigede kasein og valle kan proteinernes optagelse og destination (forbrænding eller indbygning i nye proteiner i fx musklen) bestemmes pga. den indre mærkning.

Mens forskningsresultater viser, at det er vigtigt at opretholde et ”normalt” proteinindtag er det endnu ikke klart om der er yderligere fordele ved et indtag, der er højere end de officielle anbefalinger. Dette vil projektet skabe mere viden om.

 

Du kan følge projektet og dets resultater her.

 


Flere oplysninger

 

Peter Lund, AU-Foulum
E-mail: Peter.Lund@agrsci.dk


 


 
     

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvægbrugets Forsøgscenter • Forskningscenter Foulum • Burrehøjvej 49, Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk