Kvægbrugets Forsøgscenter


Home

Forskningsprojekter

Maskiner og teknologi
Besøg os
Nyhedsarkiv
Ny kvægforskning
Kontakt

 

 

Abonnér gratis på DKC's nyhedsmail

og Ny Kvægforskning:

 

 

 

 



Effekter af kløvergræsensilage fra forår eller efterår fodret sammen med fedttilskud fra rapsfrø

Nogle af KFC’s jersey-køer er i foråret blevet tildelt et foder bestående af kløvergræsensilage fra henholdsvis forår og efterår samt fedttilskud fra rapsfrø. Fodringsforsøget er et delprojekt under projektet ”Miljøvenlige fodringsstrategier til kvier og malkekøer”, hvis overordnede formål er at anvise individuelle fodringsstrategier med positive miljøeffekter til køer og kvier.

I del-projektet ”Efterårsgræs/forårsgræs med eller uden Fedttilskud”, er KFC’s Jersey-køer blevet tildelt kløvergræsensilage fra enten forårsgræs eller efterårsgræs med eller uden fedttilskud i form af rapsfrø.

Baggrunden for at gennemføre dette delprojekt er at efterårsgræs afviger fra forårs-/sommergræs ved at være mere bladrig pga. mindre stængeldannelse. Ligeledes er der set et højt indhold af fedtsyrer, og et lavt sukkerindhold.

 

Forsøgets hypotese er, at det høje fedtsyreindhold kombineret med en lav strukturværdi vil give mindre hydrogenering af fedtsyrer i vommen, og dermed et højere linolensyreindhold i mælken. Dette testes med og uden tilskud af fedtsyrer i form af rapsfrø. Yderligere er formålet med delprojektet at undersøge værdien af efterårsslæt til mælkeproduktion, sammenlignet med første slæt.

 

Delprojektet gennemføres med 36 jersey køer i fire perioder a’ 3 ugers varighed - dvs., at alle køer bliver udsat for alle fire behandlinger (9 køer per behandling per periode):

 

 

  • Kløvergræsensilage (forårsgræs) + fedttilskud (rapsfrø)
  • Kløvergræsensilage (forårsgræs) – fedttilskud (rapsfrø)
  • Kløvergræsensilage (efterårsgræs) + fedttilskud (rapsfrø)
  • Kløvergræsensilage (efterårsgræs) – fedttilskud (rapsfrø)

 

De to typer kløvergræsensilager i forsøget er fra hhv. 1. slæt samt en blanding af 4 og 5. slæt fra 2012. Køerne blev tildelt samme grovfoder: kraftfoderforhold for alle behandlinger.

 

 

Det overordnede projekt ”Miljøvenlige fodringsstrategier til kvier og malkekøer” skal belyse langtidseffekterne af fodringsmæssige tiltag til reduktion af udskillelsen af N og metan fra malkekøer og kvieopdræt.  For at tage hensyn til de samlede effekter, bliver der undervejs målt på en række forhold, herunder dyrenes produktion, effektivitet, metanudskillelse, sundhed og mælkekvalitet.

 

Du kan følge projektet og dets resultater her.

 

 

 

 

Flere oplysninger

Martin Weisbjerg

Email:Martin.Weisbjerg@agrsci.dk

Tel.: +45 8715 8046

 

 

 

 

 

 

Formidlet med støtte fra EU og Fødevareministeriets Landdistriktsprogram.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kvægbrugets Forsøgscenter • Forskningscenter Foulum • Burrehøjvej 49, Boks 50 • 8830 Tjele • Tlf. 8799 1500 • Fax 879 1501 • Email: lindas.soerensen@agrsci.dk