E-vitamin til økologiske malkekøer

September 2001

De økologiske landmænd giver ikke konsekvent vitamintilskud til deres malkekøer, dels af principielle grunde, dels pga. begrænsninger i de præparater, økologerne har til rådighed. Det betyder, at de økologiske køer er langt mere afhængige af foderets naturlige indhold af E-vitamin, end de ikke-økologiske malkekøer.

E-vitamin bruges både til mælkeproduktionen og til at sikre køernes immunforsvar.

Registreringer i 12 økologiske besætninger viser, at de nuværende fodernormer for E-vitamin ikke altid er tilstrækkelige, og det anbefales landmændene via mælkeprøver at få undersøgt, om køerne får E-vitamin nok.

Frisk grønt foder indeholder tilstrækkeligt E-vitamin, men det kniber med vinterfoderet. Køerne kan desuden have svært ved at opretholde en passende koncentration af E-vitamin i sidste del af drægtigheden og lige efter kælvning.

Kontaktpersoner:

Forskningsleder John Hermansen, tlf. 8999 1236, e-mail: john.hermansen@agrsci.dk Danmarks JordbrugsForskning
Lektor Mette Olaf Nielsen, tlf. 3528 2563, e-mail mon@kvl.dk  Den Kgl. Veterinær- og Landbohøjskole.