Glycerol til kvæg

 

September 2008

 

På et møde i American Dairy Science Association i USA, juli 2008, var der en række spændende indlæg af interesse for dansk kvægbrug. Der var bl.a. fokus på brugen af glycerol til kvæg, som KFC og forskere ved Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, DJF også arbejder med.

 

 

Restprodukt fra produktion af biodiesel

Baggrunden for at forske i glycerol som foder er både her og i USA, at der gennem de senere år har været en dramatisk stigning i produktionen af biodiesel baseret på planteolier. I den seneste tid er denne udvikling dog sat noget tilbage pga. af de stigende foderpriser. Om produktionen vil stige eller falde i fremtiden må forventes at afhænge af udviklingen i både foder- og energipriser.

 

Ved produktion af biodiesel tilsættes methanol, en stærk base (f.eks. KOH) og vand, der omdanner olierne til estre, der kan bruges i diesel. Der dannes også fri glycerol, der udgør ca. 10 % af den oprindelige oliemængde. Samtidigt vil der være en restfraktion af methanol og vand, der kan afdampes i større eller mindre grad.

 

Glycerol er et restprodukt i produktionen af biodiesel.

 

I USA er der sat en maksimal grænse på 0,5 % methanol i, hvad de kalder glycerin eller ’rå glycerol’ dvs. glycerol med et vist restindhold af methanol, vand og andre hjælpestoffer. Tyskland og Frankrig anvender også denne grænse for methanol. I Danmark er ifølge Plantedirektoratet ingen eksakte grænser i lovgivningen for f.eks. indhold af methanol i fodermidler. Den der sælger glycerol med betegnelse fodermiddel er ansvarlig for at det ikke har skadelige virkninger.

 

I Danmark produceres biodiesel af Emmelev Mølle, der har leveret den glycerol, som vi anvender i forsøg på KFC i 2008. Der er tale om ’rå glycerol’ med et vist indhold af vand og methanol.

 

Glyceroltankene på KFC.

 

I nogle partier har indholdet af methanol været oppe på 1 %, men det er ifølge forskningsprofessor Niels Bastian Kristensen, DJF ikke et problem for drøvtyggere, fordi de nedbryder det til methan i vommen. Fra et klimamæssigt synspunkt er det dog uheldigt, at der dannes ekstra methan, så der er god grund til, at der i produktionsprocessen fokuseres på at genanvende en endnu større andel af methanolen.

 

Fysiologiske effekter

Hvis glycerol gives som støddoser, f.eks. gennem en slange i halsen, vil en stor del undgå omsætning i vommen. Det vil blive absorberet i tarmen og danne basis for produktion af glukose via glukoneogenesen i leveren.

 

Hvis det derimod blandes i fuldfoderet omsættes det i vommen. Denne omsætning er umiddelbart sammenlignelig med omsætning af sukker fra f.eks. melasse. I modsætning til brugen af ´glycerol som støddosis vil glycerol, givet i en fuldfoderblanding, derfor virke ketogen. Det er denne anvendelse, vi undersøger i et stort forsøg på KFC i løbet af 2008. Her fokuseres der både på foderoptagelse, ydelse, sundhed og mælkens sammensætning. Læs forsøgsbeskrivelsen her.

 

 

Fodereffektivitet

 Forskeren, J.S. Drouillard refererede på mødet en række studier, hvor glycerol i foderet til voksende stude øgede fodereffektiviteten. Der så ud til at være den største effekt på fodereffektiviteten - med en forbedring på optil ca. 5 % - ved 10 % glycerol i fodertørstoffet. Det virker som en overraskende stor effekt. Årsagen er ikke klarlagt endnu. Derimod forsvinder den positive effekt gradvist, hvis der gives større mængder og ved ca. 15- 20 % af tørstof er der ikke længere en positiv effekt. Uanset om det skyldes en ændret omsætning i vommen eller i de voksende dyrs intermediære omsætning, er det meget væsentlige effekter, der bør undersøges nærmere.

 

En anden forsker, S.S  Donkin, fortalte om et forsøg med malkekøer, hvor 0-15  %-enheder majsmel i rationen blev udskiftet med glycerol. Køernes foderoptagelse og tilvækst var stigende op til 10 % glycerol i rationen, mens ydelsen var uændret. Ud fra dette respons beregnede han, at værdien af glycerol var højere end værdien af majsmel. Også hos malkekøer ser der altså ud til at være spændende effekter ved en vis tilsætning af glycerol.

 

Andre egenskaber ved glycerol

Praktiske erfaringer under forsøget på KFC har vist, at glycerol i de høje mængder, som vi anvender i dette forsøg (ca. 20 % af TS) virker konserverende på foderet, så varmeudvikling i fuldfoder helt kan undgås, selv under høje temperaturer om sommeren.

 

 

Der ser ud til at være spændende effekter af glycerol også hos malkekøer.

 

Spørgsmål til fremtidig forskning

Selvom der er en del aktiviteter på KFC, DJF og andre steder i verden er der fortsat flere uafklarede spørgsmål, som det vil være vigtigt at få svar på, hvis produktionen af biodiesel fortsat øges, nu hvor foderprisen igen er faldet.

 

Af hensyn til økonomien i kvægproduktionen og udskillelsen af næringsstoffer til miljøet vil det være særdeles relevant med nøjere studier af, om det også med danske foderrationer vil være muligt at øge fodereffektiviteten væsentligt ved tilsætning af glycerol. For at forstå en sådan påvirkning vil det være nødvendigt også med dyberegående undersøgelser af, hvad der kan være årsagen til dette. Her er der brug for at se yderligere på omsætningen i vommen og i dyrenes egen næringsstofomsætning.

 

 

Flere oplysninger

 

Christian Friis Børsting, KFC

E-mail: christian.borsting@agrsci.dk

 

Niels Bastian Kristensen, DJF

E-mail: nielsb.kristensen@agrsci.dk

 

Torben Hvelplund, DJF

E-mail: Torben.hvelplund@agrsci.dk