Lidt under middel struktur i ensilagen på KFC

Maj 2001

På KFC har vi benyttet os af et de nye spændende tilbud fra rådgivningstjenesten. Nemlig at få målt den sande strukturværdi (= tyggetid) i vores ensilage.

Det betød ikke de helt store justeringer i ensilagernes tyggetid. Men dog en melding om, at strukturen i ensilagen er lidt lavere end vi regnede med. Det gjaldt både i græsensilage og i hvedehelsæd. Græs-ensilagen blev justeret fra 78 til 73 min/ FE, mens hvedehelsæden blev ændret fra 69 til 60 min/FE.

Metoden, som baserer sig på teknikken "Billedbehandling" er udviklet af Landbohøjskolen (v. lektor Peder Nørgaard) og er implementeret til brug på Steins Laboratorium sammen med Landskontoret for Kvæg.

Billedbehandling består i princippet i at tælle partiklerne og lave en fordeling af dem størrelsesmæssigt. Metoden er beskrevet i Landskontoret for Kvægs meddelelse nr. 618, 5. februar 2001.

Det er velkendt, at der kan være langt fra strukturværdien i ensilagen til strukturværdien på foderbordet. Det gælder især ved lange blandetider i fuldfoderblandere med knive. Vi håber derfor, at metoden udvikles så den også kan bruges direkte på fuldfoderblandinger fremover.

Hvedehelsæd

Græsensilage