KFC’s personale på ”studietur”

 

Juni 2005

 

 

Personalet på Kvægbrugets Forsøgscenter, KFC var den 1. juni på den årlige sommerudflugt, som denne gang gik til en økologisk mælkeproduktion, Skovbækgård i Sønderjylland, samt til ”Danfoss Universe” – en nyåbnet videnskabelig oplevelsespark på Als.

 

Skovbækgård – mere end økologisk mælkeproduktion

Skovbækgård er en økologisk mælkeproduktion, som ligger ved Holsted i Sønderjylland.

 

 

Gården har 380 køer og der drives 650 ha jord i et samarbejde mellem Hans Ole Jakobsen og flere andre landmand. Desuden omfatter bedriften et biogasanlæg, to vindmøller og en maskinstation. Endelig har Hans O. Jørgensen indgået en 15-årig dyrkningsaftale om økologisk dyrkning af jorden med Esbjerg Kommune, som indvinder tre mio. kubikmeter drikkevand fra ni boringer på jorden omkring Skovbækgård.

 

Der er for tiden 13 ansatte i virksomheden. Hans Ole Jørgensen overtog gården i 1992 efter sin far. Dengang bestod besætningen alene af 60 køer, så udviklingen er gået stærkt på Skovbækgård. Det er tydeligt, at virksomheden har en ledelse, som tænker stort, tænker kvalitet og lægger vægt på at tingene er sat i system. Alle arbejdsprocesser er gjort klare og enkle, så de bliver gjort ens hver gang. Desuden føres der, for de vigtigste opgaver, lister, hvoraf det fremgår, om opgaven er blevet løst – og af hvem. Det sikrer, at eventuelle fejl hurtigt bliver opdaget og rettet.

 

 

Enkelthed er i øvrigt også noget, som Hans O. Jørgensen mener, at forskerne kunne lære noget af. ”Lav forskning som kan gøre hverdagen enkel for kvægbrugeren og lav formidling på en forståelig og overskuelig måde”.  Det ville ifølge Hans O. Jørgensen hjælpe med til, at mange flere gode forskningsresultater kom ud til landmanden og blev implementeret i praksis.

 

Forskningsresultater skal

formidles klart og enkelt

 

 

 

Malkekarrusel på 1.sal

For Hans O. Jørgensen er det vigtigt at en malkestald ikke opleves som et fængsel at stå i. Derfor udnyttede han terrænet på grunden til at få placeret malkestalden i 1. sals højde. På den måde er det en lys og venlig arbejdsplads. Køerne skal dog kun op ad en lille stigning for at komme i malkestalden, som består af en indvendig karrusel med 40 pladser.

 

 

Malkekarrusellen er placeret i 1.sals højde

 

 

Succes hos kalvene

Hans O. Jørgensen har succes med sine kalve. Det skyldes, at der også her er indført en konsekvent arbejdsprocedure. Den består i, at samtlige nyfødte kalve på Skovbækgård konsekvent får 4 liter råmælk (fra 1. udmalkning) med en sonde, helst  inden de er 1 time gamle. Herefter får de udelukkende sødmælk. Siden dette blev indført, har de ikke haft syge kalve på gården. Dette princip er tidligere blevet beskrevet på KFC’s hjemmeside og det var dejligt, at høre at dette princip også giver gode resultater i en stor besætning i praksis. Kalvene er endvidere opstaldet i hævede bokse, da det ifølge Hans O. Jørgensen giver en bedre kontakt og overvågning af dyrene.

 

 

 

 

 

Alle kalve får 4 liter råmælk med en sonde inden de er 1 time gamle – siden har de ikke haft syge kalve

 

 

 

 

Biogas ikke uproblematisk

Inden besøget var slut fik vi lige et kig ind i biogasanlægget, som blev sat i drift december 2002. Anlægget kører nu bedre og bedre efter en lang og ikke uproblematisk indkøringsfase.

 

 

 

Biogas-anlægget kører nu tilfredsstillende

 

 

Besøg på Danfoss Universe

Efter besætningsbesøget gik turen til Als, hvor alle muntrede sig i dette meget spændende univers af teknik og videnskab. Her var der mulighed for at prøve kræfter med alt lige fra tankeoverføring til hydraulik.

 

Også en rundvisning i Mads Clausens fødehjem med hele fortællingen om hans baggrund og opstart af én af Danmarks førende virksomheder var til stor inspiration for alle ved KFC. I al ubeskeden er KFC’s mål på tilsvarende vis at være førende i Europa indenfor anvendelsesorienteret forskning til gavn for kvægbrugerne.

 

 

Inde i kuben her kunne man bl.a. opleve et vulkanudbrud og en springende geiser