Frostsikring af robotrum med gardiner og varmekanon

6. februar 2003

6feb03_frostsikring_varmekanon.jpg (16579 bytes)I en vinter med temperaturer ned til -20° C er de moderne åbne og uisolerede kvægstalde blevet sat på en hård prøve. Den hårde frost har afsløret de steder, hvor frostsikringen ikke er i orden. På KFC havde vi på forhånd gjort en stor indsats for at undgå de meget store problemer som kulde giver med robotmalkning. Allerede ved temperaturer på et par plus grader begynder især jerseymælken at give problemer med fedtklumper.

Vi har lavet 2 tiltag for at undgå problemer med malkningen. For det første har vi installeret en termostatstyret varmekanon, og for det andet har vi hængt gardiner op på siden af robotten for at holde varmen inde i robotrummet.

Varmekanonen er af typen Euro-heater 32. Varmekanonen med olietromle står i selve stalden umiddelbart udenfor robotrummet og blæser varmen ind. Derved bliver der lidt overtryk i robotrummet, der er 14 m lang, 6 m bred og 2,7 m i højden. Sammen med gardinerne sikrer overtrykket, at den kolde luft holdes ude fra selve robotrummet, forudsat at man holder portene til stalden lukket på dage med blæst.

Vi starter kun kanonen, når der er udsigt til frost. Termostaten er placeret i 1,5 meters højde midt i robotrummet. Den sætter vi på + 10° C så længe udetemperaturen er over -5° C, men ved udsigt til lavere udetemperaturer sættes termostaten op på + 15° C. Efter de første par måneder kan vi se, at forbruget er ca. 1,5 – 3 liter olie pr. time i de perioder, hvor kanonen er koblet til. Med det antal frostdage der er i Danmark, forventer vi et forbrug i størrelsesorden 1000 liter pr. år.

Gardinerne er af et gennemsigtigt plastmateriale og er købt fra firmaet Miflex, Horsens. Gardinerne er af samme type som bruges i fx. kølehuse, og hænger i strimler på ca. 30 cm bredde. I vores tilfælde er der ved hver robot ud imod stalden en bane på 4,20 m lang og 2,20 m høj. Gardinet var let at montere.

 

6feb03_frostsikring_gardin.jpg (19734 bytes)Køerne har været ligeglade med både varmeblæseren og plastikforhænget. Efter montering af forhænget vænnede vi køerne til at gå ’igennem’ strimlerne ved blot at lade en enkelt strimmel hænge ned i starten, og derefter flere og flere. Efter få dage havde de vænnet sig til at gå ’igennem’ forhænget.

Hvis man selv monterer gardiner og varmekanon, kan prisen for gardiner og varme til et rum med 3 robotter holdes under 25.000 kr. Vi synes, at det er en god investering for at undgå de dyre besøg af malkemaskinmontøren, besværet med at tø op og de mange uheldige effekter på køerne, når malkningen bryder ned pga. af frost.

 


Flere oplysninger: Peter Trier, tlf. 4027 5008