Gruppeskift er en belastning for køerne

 

April 2008

 

På Kvægbrugets Forsøgscenter er det nu blevet undersøgt, hvordan gruppeskift påvirker køernes velfærd og produktion.  Resultaterne viser, at gruppeskift medfører øget aggression umiddelbart efter gruppeskift, og et fald i ydelsen op til flere uger efter gruppeskiftet.

 

 

Køer er flokdyr med et socialt hierarki, og introduktion af nye dyr i en flok vil medføre, at der skal etableres en ny rangorden. Dominansforholdene skal afklares, og det kan medføre social stress. Af hensyn til optimering af foderrationens sammensætning kan det dog være nødvendigt at flytte køer mellem forskellige grupper. Det er derfor relevant at undersøge i hvor høj grad gruppeskift påvirker koens velfærd og produktion, således at det kan vurderes om fordelene ved f.eks. foderskift opvejer ulemperne ved et gruppeskift. 

 

 

Fodring og gruppeskift

På Kvægbrugets Forsøgscenter (KFC) er det undersøgt, i hvor høj grad gruppeskift påvirker koens velfærd og produktion. I forsøget indgik køer af racerne SDM og RDM med begge racer fordelt på to malkerobotter.

 

Formålet var at belyse, hvordan køerne påvirkes af gruppeskift på forskellige tidspunkter i laktationen - med eller uden foderskift samtidig med gruppeskiftet.

 

En del af køerne blev tildelt medium energikoncentration i grundfoderblandingen gennem hele laktationen. De øvrige køer startede med en højere energikoncentration i første del af laktation, hvorefter de skiftede til en lavere energikoncentration enten 2-3 måneder efter kælvning eller 4-5 måneder efter kælvning afhængig af deres tilvækst.

 

I begge behandlingsgrupper (+/- foderskift) skiftede den  ene halvdel af køerne gruppe mens den anden halvdel forblev i den samme gruppe indtil goldning.

 

 

Det er nu undersøgt, hvordan køer reagerer på at skifte gruppe på forskellige tidspunkter i laktationen...

 

 

Registrering af adfærd, foderoptagelse og ydelse

Gruppeskiftet foregik en fast ugedag og adfærden blev observeret i tre timer dagen før og i tre timer efter gruppeskiftet hos 59 udvalgte køer. Desuden blev der registret foderoptagelse, ydelse og besøg i malkerobotten. Der indgår i alt 206 laktationer i analysen.

 

Mere aggression efter gruppeskift   

Efter gruppeskift modtog og afgav køerne mere aggression end dagen før gruppeskift (Figur 1). Det gjaldt både for køer som kun skiftede gruppe og køer som både skiftede gruppe og foder.

Figur 1. Figuren viser antallet af aggressive interaktioner mellem køerne i tiden før og efter gruppeskift

 

 

SDM søgte ly i sengebåsene

Der var en tendens til at RDM-køer afgav mere aggression end SDM-køer og RDM blev stanget færre gange end SDM-køerne. I løbet af de tre timer efter gruppeskiftet tilbragte SDM køerne, i modsætning til RDM køerne, mere tid stående i en sengebås sammenlignet med de samme tre timer dagen før gruppeskift. Det tyder på, at SDM, som modtog mest aggression, søgte beskyttelse ved at opholde sig mere i sengebåsene.

 

Desuden modtog køer i første laktation mere aggression end ældre køer. Generelt lå køerne ned i kortere tid efter gruppeskiftet sammenlignet med den tilsvarende periode dagen før gruppeskiftet.

 

 

Betydeligt fald i ydelse

Gruppeskift i tidlig laktation medførte et fald i ydelsen de første tre uger efter gruppeskift (tabel), men der var ingen forskel på foderoptagelsen og antallet af malkninger. Der var store individuelle forskelle i ydelsesnedgangen mellem køer som skiftede gruppe. Alt i alt viser resultaterne, at gruppeskift medfører en belastning af køerne.

 

Tabellen viser ændringen i ydelsen i forhold til ydelsen ugen inden gruppeskift.

Foder

Tidspunkt

Gruppeskift

Uge 1

efter skift

Uge 2

efter skift

Uge 3

efter skift

Uge 4

efter skift

Medium

Tidlig

Nej

0,969a

0,54a

0,761a

-0,03

Medium

Tidlig

Ja

-3,143b

-2,049(b)

-1,163(b)

-1,904

Medium

Sen

Nej

-0,717x

-0,072x

-0,349x

-1,700

Medium

Sen

Ja

-2,459x

-1,762x

-2,318x

-2,189

P-værdi (indenfor medium)

0,005

0,07

0,05

0,32

Høj til lav

Tidlig

Nej

-1,852a

-2,85a

-2,446a

-3,218a

Høj til lav

Tidlig

Ja

-2,174a

-1,868a

-3,721a

-4,358a

Høj til lav

Sen

Nej

-0,795x

-1,618x

-1,975x

-2,273x

Høj til lav

Sen

Ja

-4,616(y)

-5,265(y)

-5,606(y)

-6,777(y)

P-værdi (indenfor høj til lav)

0,11

0,18

0,16

0,15

(a,b – tal med forskellig bogstav er signifikant forskellige inden for tidlig skift til anden gruppe eller foder og gruppe; x,y - tal med forskellig bogstav er signifikant forskellige inden for sen skift til anden gruppe eller foder og gruppe).

 

Flere oplysninger:

 

Lene Munksgaard

E-mail: Lene.Munksgaard@agrsci.dk