LK-meddelelse Landskontoret for Kvæg
Nr.: 815 Genudgivelse af nr. 114-199428. november 2000 • K-arkiv 352

Patteinfektion er et stigende problem


 

Der meldes om et stigende antal hudinfektioner på patterne hos malkekøer. Da der kan være tale om både falske kokopper og Herpes-mammillitis, skal de to sygdomme omtales nærmere, således at man i praksis kan skelne mellem dem.

Falske kokopper
Sygdommen skyldes et virus (paravaccinia), og er meget almindelig. Sygdommen kan sandsynligvis brede sig mellem besætninger ved luftbåren smitte. Sygdommen breder sig langsomt gennem besætningen, men angriber typisk størstedelen af de lakterende køer. Smittespredningen sker ved malkningen, idet virus kun angriber læderet hud (sår, revner). De typiske symptomer er rødme, og der dannes pustler (bumser), som brister og efterlader skorper. Hvis skorperne gnides af under malkningen, viser der sig et typisk heste-skoformet sår med fortykkede rande. Helingen kan på grund af den daglige malkning trække i langdrag, ofte i adskillige uger eller måneder.

Der dannes ikke en god immunitet mod falske kokopper og derfor ses ofte gentagne tilfælde med 6-8 måneders intervaller.

Virus kan smitte til mennesker, som får de såkaldte malkerknuder på hænder og arme. Lidelsen er godartet, men kan strække sig over 5-6 uger.

Herpes-mammillitis
Sygdommen skyldes et herpesvirus. Det antages, at bl.a. bidende fluer kan flytte infektionen mellem besætninger. Inkubationstiden er 5-10 dage, og sygdommen angriber efterhånden alle lakterende køer, idet virus kun angriber intakt pattehud. I modsætning til falske kokopper kan der ses hudforandringer på yverhuden og op i spejlet. Symptomerne er typisk rødme og hævelse af pattehuden, som kan blive gennemskinnelig.

Der udvikles blærer i huden, som efter nogle dage brister, og der opstår sår. Ved malkningen irriteres sårene, så helingen forsinkes i op til 10 uger.

Sygdommen efterlader en god immunitet, således at senere udbrud kun rammer nykælvede kvier. Diagnosen kan stilles ved udtagning af parrede blodprøver.

For begge sygdomme gælder, at der ikke findes en effektiv behandling. Derfor skal der først og fremmest sættes ind med en god malkning og yverbehandling, således at risikoen for smitte nedsættes. Nogle anbefaler at ændre malkerækkefølgen, så ikke-angrebne køer malkes først. Blødgørende pattesalver kan anbefales.

Man kan også i problemperioden prøve at begrænse smitten ved at anvende pattedypnings midler, som har en HURTIG virkning på virus: Midler indeholdende Hydrogenperoxid, Dodecylbenzensulfonsyre og eventuelt alkohol.

Jens Yde Blom

INDHOLDET MÅ CITERES MED KILDEANGIVELSE