Effekt af propylenglycol uafklaret

11. december 2002

11dec2002_effekt_af_ propylengycol.jpg (25866 bytes)I perioden august 2001 til april 2002 er effekten af tilsætning af propylenglycol i kraftfoderet til malkekøer blevet undersøgt på KFC. Halvdelen af de 40 køer i forsøget skulle have tildelt 240 g propylenglycol opblandet i 6 kg kraftfoder, som køerne dagligt skulle optage i robotternes kraftfoderautomater. Indenfor hver af disse grupper fik den ene halvdel af køerne en grundfoderblanding med lavt energiniveau, og den anden halvdel et højere energiniveau.

Dette forsøg var det første fodringsforsøg med malkekøer på KFC, og skulle dermed også anvendes til at teste de forsøgsmæssige muligheder for forskellige fodringer i det nye anlæg. Forsøget afslørede imidlertid to typer af praktiske problemer, som først er blevet løst efter forsøgets afslutning.         

For det første levnede en del køer noget af de 6 kg kraftfoder, som de fik tildelt pr. dag inde i robotten. Det betød dels, at ikke alle køer fik de planlagte mængder af kraftfoder og dermed propylenglycol, dels at disse levninger blev ædt af andre køer, der dermed heller ikke blev fodret i henhold til planen. Forsøgsteknisk er det første problem minimeret i senere forsøg ved at reducere kraftfodermængden, og det andet problem løses ved, at der anbringes et skod i bunden af foderkassen, som åbnes efter hver ko.

Det andet problem var, at nogle køer ville stjæle af den forkerte grundfoderblanding i de elektroniske foderkasser, som ellers er designet til kun at lukke bestemte køer ind. Nogle køer satte hovedet hen over de stempler, som skal holde ’de forkerte køer’ væk fra foderet. Med inspiration fra vores studietur i Holland er dette problem nu minimeret ved at hæve stemplet, flytte et rør så køerne ikke kan række hen over stemplerne og udfodre med en udfodringsskovl, der mere præcist rammer den ønskede mængde.

Men – disse start vanskeligheder betød desværre, at der ikke var et tilstrækkeligt antal køer, der gennemførte forsøget i henhold til planen. I sidste ende var det derfor ikke muligt at afgøre om propylenglycol havde nogen effekt på køernes ydelse eller sundhed. Vi indhøstede derimod en række praktiske erfaringer til glæde for det fremtidige forsøgsarbejde med robotter og elektroniske foderkasser.

Endelig har forsøget sat fokus på, at det ikke umiddelbart er en god ide, at gå op til 6 kg kraftfoder pr. dag i malkerobotter. En senere reduktion til 3 kg pr. dag så heldigvis ikke ud til at reducere antallet af malkninger pr. dag.