Fedtkuglerne er størst i mælk fra Jerseykøer

5. marts 2002

Fedtkugler i mælk har forskellig størrelse afhængig af køernes race. Fedtkuglerne i jerseymælk er de største, da størrelsen stiger med fedtprocenten. Undersøgelser tyder på, at mælk med store fedtkugler er mere følsom for mekanisk belastning før køling og derfor lettere smager harsk.

Fodring kan have indflydelse på fedtprocenten og dermed på størrelsen af fedtkuglerne. Det kan gøre mælken ustabil i forbindelse med transport gennem rørene ved malkning. Det er især interessant ved malkning med AMS, hvor mælk i nogle systemer pumpes over længere afstande inden køling. En øget syregrad er resultatet af beskadigede fedtkugler, og risikoen for en harsk smag er større.

I et forsøg på KFC er fedtkuglestørrelsen i mælk fra Jersey, SDM og RDM blevet sammenlignet . Resultatet af sammenligninger er, at der ingen forskel er mellem SDM og RDM, men i Jerseymælken er fedtkuglerne signifikant større.

Afdelingen for Animalske Fødevarer, DJF undersøger i den kommende tid om mælk fra Jersey er mere ustabil end mælk fra SDM på grund af forskellig fedtkuglestørrelse. Se figuren.

Flere oplysninger: Lars.Wiking@agrsci.dk