Godt oksekød kan laves på store ungtyre

           fodret på 3 forskellige måder

 

Juli 2006

 

 

Bøffer lavet på ungtyre falder bedre i forbrugernes smag end bøffer lavet på malkekøer. Derfor er der perspektiv i at lave oksekød på danske ungtyre frem for at det hele bruges til kalvekød. Det var også baggrunden for projektet ”Ungtyre til hjemmemarkedet” som er udført på KFC i et samarbejde mellem forskere fra Danmarks JordbrugsForskning og Slagteriernes Forskningsinstitut. Forsøget blev udført med 45 tyrekalve på tre forskellige fodringer, henholdsvis 1. fri adgang til kraftfoder og byghalm, 2. fri adgang til et majensilagebaseret fuldfoder og 3. som 2 indtil 11 mdr.’s alderen derefter fri adgang til et byg-majsensilagebaseret fuldfoder.

 

Forbrugerne vil have godt kød

Slagtealderen var ens for de hold der fik kraftfoder

 

Frem til foderskiftet for hold 3 ved 11 mdr.’s alderen var tilvæksten henholdsvis 1,33 kg/dag for kraftfoderholdet og 1,07 kg/dag for fuldfoderholdet. Derfra og indtil slagtning var tilvæksten henholdsvis 1,18, 1,32 og 1,48 kg/dag for de tre hold, dvs. at hold 3 havde kompensatorisk vækst i eprioden fra 11 mdr. til slagtning. Tyrene blev slagtet ved en vægt på 585 kg således at slagtealderen blev henholdsvis 476, 515 og 483 dage for hold 1, 2 og 3.

 

 

Ingen forskel i slagte- og kødkvalitet

 

Slagtevægten var i gennemsnit 323 kg, klassificeringen for FORM 4,0 for FARVE 3,0 og for FEDME 3,0. Dette svarer også til klassificeringen for ungtyre der slagtes ved 12 mdr., bortset fra at de ældre ungtyre klassificeres højere mht. FEDME.

 

Få forskelle i spisekvalitet

 

Et trænet dommerpanel såvel som et forbrugerpanel bedømte spisekvaliteten. Alle bøffer blev betegnet som møre, men hold 1 havde dog det mest møre kød efterfulgt af hold 2 og hold 3.

 

Der blev ikke fundet fodringsbetingede forskelle i slagtekvalitet

Resultaterne viser, at det er muligt at producere den samme overordnede slagte- og kødkvalitet på alle tre fodringer.

 

Læs mere:

 

Eating quality of meat from young bulls of different ages and fed in three different feeding systems (engelsk artikel)

 

Se poster

 

 

Yderligere oplysninger:

Seniorforsker Mogens Vestergaard, Danmarks JordbrugsForskning