Opskrift til opvarmning af råmælk til nyfødte kalve

 

Marts 2007

 

I sommeren 2006 blev der gennemført en undersøgelse på KFC, der skulle belyse om opvarmning af frisk råmælk til de nyfødte kalve var en mulig opvarmningsmetode. Undersøgelsen viste, at mikrobølgeovnen er det rigtige valg til opvarmning af råmælk, men at det ikke er lige meget hvordan og hvilket mærke der anvendes til formålet.

 

Undersøgelsens resultater understreger samtidig, hvor vigtigt det er at sætte ind på netop dette område, når målet er at få nedbragt kalvedødeligheden i en besætning. At det er vigtigt, at de nyfødte kalve får råmælk af en høj kvalitet, hersker der nok ikke nogen tvivl om. Der er mange faktorer der er skal tages med for at man bibeholder en god kvalitet, fra at råmælken kommer ud af koen og indtil kalven får noget ud af det.

 

 

En skånsom og kendt metode er vandbadet, men det tager længere tid

 

Den rette temperatur er en af de vigtige faktorer

 

 

 

Hvad man skal gøre og hvilke ting man skal tage højde for kan man læse i en artikel skrevet af Rikke Engelbrecht (tidl. Dansk Kvæg) og Lars Wiking (DJF/AU) i tidsskriftet Bovilogisk (dec. 2006). Undersøgelsen blev udført af Annika Dam Engebjerg (jordbrugsteknologstuderende fra Dalum Landbrugsskole), se tidligere beskrivelse af undersøgelsen.

 

 

Dødeligheden for kalve i Danmark det første ½ år af deres levetid er på over 7,5 %. Det betyder at der er noget at hente, det er indenfor avl og det er indenfor management. Behandlingen af råmælken er en af de vigtige faktorer, det betyder at har råmælken en høj kvalitet, indeholder mange antistoffer, så har kalven væsentlig bedre muligheder for at klare sig godt i dens videre opvækst.

 

Der er helt sikkert mere man kan gøre, for at sikre sig den gode kvalitet, men dette er ofte udgangspunktet.

 

Den lille kalv …

 

Yderligere oplysninger:

Tidl. Dansk Kvæg - Rikke Engelbrecht, Boss produkter A/S, mobil - 22507551 og Lars Wiking, DJF, Aarhus Universitet