Fødevarer fra kvægproduktionen er ”jaget vildt” i
klimadebatten Marts 2010 |
|
Med afsæt i klimadebatten er
fødevarer fra kvægproduktionen blevet ’jaget vildt’. Debatten kan dog
nuanceres, hvis man ikke kun tænker i kg – men i energi- og næringsstofindhold
i fødevarerne. |
|
I
forbindelse med udgivelsen af Fødevareministeriets klimakogebog1, er
der kommet en pressemeddelelse,
der fokuserer på, at CO2-belastningen, angivet pr. kg fødevare, er
langt højere for rødt kød og ost end for frugt og grøntsager. Efter denne
målestok ser oksekød og mælkeprodukter umiddelbart ud som de største
bidragsydere til drivhusgasserne i sammenligning med fisk, grøntsager og
kornprodukter1. Ikke
særligt motiverende for kvægproducenterne eller kødforskeren
- i en periode hvor klima, fylder meget i danskernes bevidsthed. |
|
Man kan ikke sammenligne æbler og
pærer Debatten
kan dog nuanceres, hvis man ikke kun tænker i kg – men i energi- og
næringsstofindhold i fødevarerne. |
|
Med
disse mængder betyder det, at CO2-belastningen
fra oksekød og specielt mælkeprodukterne er på samme niveau eller i visse tilfælde
mindre end fra f.eks. salat og tomater. Man kan spørge sig selv om, hvordan
det er mest rigtigt at opgøre klimabelastningen for enkelte fødevarer. At se
bort fra fødevarernes energi- og næringsstofindhold virker meget forsimplet,
når der stort set er den samme variation her som for CO2-belastningen, bare med omvendt fortegn! Produktionsformen har betydning Når
det gælder oksekødsproduktionen er det også væsentligt at se på
produktionsformen. I en mælkeproduktion producerer moderdyrene mælk til videresalg,
så kød fra tyrekalve eller kvier belastes ikke af moderdyrenes CO2-belastning.
Det betyder, at kød fra en mælkeproduktion er beregnet til Tabel 1 . Nødvendigt indtag af enkelt fødevarer og CO2-belastningen,
hvis hele behovet for energi, protein eller kalcium hos en voksen kvinde skal
dækkes 1,2,3,5 |
|
|
|
Sats på kvalitetskød Mange danskere har et kødindtag, der så rigeligt dækker proteinbehovet.
Samtidig er det et faktum, at kvægproduktionens energieffektivitet,
sammenlignet med f.eks. planteproduktion, er lavere og derfor bidrager mere
til drivhusgasserne. Det er derfor relevant at optimere produktionen ligesom
den enkelte forbruger kan ændre kødindtaget for
derigennem at påvirke CO2-belastningen.
Her ville øget fokus på kvaliteten af kødprodukterne kunne gavne både
producent og forbruger, idet en intensivering af sensoriske egenskaber som
konsistens, smag, farve og aroma i produkterne vil betyde, at der også kan
opnås en god oplevelse af et måltid med lidt mindre kød – men af en høj
kvalitet. Sæt tingene
i perspektiv Hvis
en voksen kvinde drikker Denne artikel er også bragt i Ny
Kvægforskning nr. 1, 2010 |
|
Flere oplysninger: Margrethe
Therkildsen, Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet, AU Referencer: 1
Klima på bordet. Fødevareministeriets klimakogebog. December 2009.
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri. ISBN-978-87-7083-633-3. 2 Nordiske næringsstofanbefalinger 2004 – med implementering af fysisk
aktivitet. Nord 2004:13. ISBN 92-893-1062-6. 3 Levnedsmiddeltabeller 1989. Storkøkkencentret,
Levnedsmiddelstyrelsen. ISBN 87-503-7699-3. 4
Nguyen, T.L.T., Hermansen, J.E. & Mogensen, L.
2010. Environmental consequences of different beef
production systems in the EU. Journal of Cleaner production. Doi: 10.1016/j.jclepro.2009.12.023. 5
Mogensen, L., Hermansen, J. E., Halberg, N.,
Dalgaard, R., Vis, J. C. & Smith, B. G. 2008.
Life Cycle Assessment across the food supply chain. I: Baldwin, C. J. (Ed.)
Sustainability in the Food Industry, Wiley-Blackwell 2009, chapter 5, pp.
115-144. |