Ekspertgruppe vil reducere klovproblemer

November 2005

 

 

Klov- og lemmelidelser har store velfærdsmæssige og økonomiske konsekvenser i danske besætninger. Derfor har KFC i samarbejde med Dansk Kvæg og DJF for nyligt holdt en workshop for at diskutere løsningsforslag til problemerne. Som opfølgning dannede repræsentanter fra Dansk Kvæg og flere forskningsinstitutioner sammenslutningen "Klovforum," som skal sætte fokus på øget forskning i at løse klov- og lemmelidelser.

 

"Gode ben" er en betingelse for, at en ko fungerer godt i en moderne løsdriftstald. Desværre er klov- og lemmelidelser sammen med yverbetændelse en af de to mest betydende produktionssygdomme i moderne malkekvæghold. Og problematikken omkring klove og lemmer har været stigende de seneste år. Undersøgelser viser, at forekomsten af halthed i danske løsdriftsbesætninger er op mod 25 procent, og af dem udgør klovlidelser de 90 procent. Udover at der naturligvis er tale om et velfærdsproblem, er der også store økonomiske tab forbundet med klov- og lemmelidelser. Et enkelt tilfælde beløber sig således til mellem 500 og 4000 kr. Tabet skyldes behandlings-omkostninger, nedsat mælkeydelse, dårlig reproduktion og tidlig udsætning.

 

 

En ny sammenslutning ”Klovforum” vil sætte fokus på øget forskning i klov- og lemmelidelser

 

Ved meget men ikke nok

Der findes allerede en del viden om årsagerne til klov- og lemmelidelser og om hvordan de forebygges. "Vi ved meget, men problematikkens omfang viser med al tydelighed, at vi ikke ved nok," forklarer dyrlæge Kenneth Krogh, Dansk Kvæg, som sammen med Christian Børsting, Kvægbrugets Forsøgscenter og Ilka Klaas Danmarks Jordbrugsforskning,i Foulum har taget initiativet til dannelsen af sammenslutningen ”Klovforum”. "Med dannelsen af Klovforum får vi et bedre samarbejde imellem de der arbejder med forskning og rådgivning på klovområdet, og man får større muligheder for at koordinere forsknings- og udviklingsaktiviteter og skaffe penge dertil. Det er der et stort behov for mener Kenneth Krogh.

 

 

Otte indsatsområder

Klovforum mødtes for første gang til en workshop på Kvægbrugets Forsøgscenter i oktober 2005. Kenneth Krogh modtager gerne tilkendegivelser på oprettelsen af Klovforum, herunder ideer til problemløsninger, der bør arbejdes mere med. Han kan kontaktes på kek@landscentret.dk.

 

Blandt deltagerne var der enighed om, at der skal forskes mere indenfor følgende indsatsområder:

 

1. Gulv og gangarealer
Gulv og gangarealerne er den mest betydende faktor for klov- og lemmelidelser- i moderne sengebåsestalde. Gangarealer skal være skånsomme, skridsikre og lette at holde rene. Det bør undersøges hvordan dette sikres, samtidigt med betydningen af køernes ståtid på gangarealerne belyses.

 

2. Hygiejne-renholdelse af gangarealer

Hygiejnen på gangarealerne må anses for den mest betydende faktor for forekomsten af smitsomme klovlidelser. Hygiejnescoring af bagben er en god måde at vurdere hygiejnegraden på gangarealerne. Sammenhæng imellem denne og forekomsten af klovlidelser er velkendt, men der mangler tal på betydningen.

 

 

Sammenhæng mellem hygiejnegrad og forekomst af klovlidelser skal undersøges

 

3. Rengøring og desinfektion af klove

Der er i dag ikke nogen ordentlig dokumenteret effekt af de forskellige klovplejemidler herunder kobbersulfat. Der bør ske en udvikling af bedre principper for rengøring og desinfektion af klove, samt en undersøgelse af nye og mindre miljøbelastende desinfektionsmidler end kobbersulfat.


4. Koens tidsbudget – hvor længe skal den stå og gå

Unødig eller øget ståtid på grund af dårlige sengebåse, overbelægning og opsamlingsplads er vigtige faktorer i forbindelse med forekomsten af klovlidelser. Sammenhæng imellem ståtid/belastning på hårdt underlag og udvikling/forekomst af klovlidelser mangler forskningsmæssig dokumentation, men er indlysende i praksis.

 

 

 

 

 

 

 

 

Sammenhæng mellem ståtid og klovlidelser skal nu dokumenteres

 

 

5. Fodringens betydning for klovsundheden

Flere næringsstoffer er vigtige for hornkvaliteten. Men der mangler en del basalviden på området for at forstå sammenhængen mellem teori, og det man ser i besætningerne.

 

Især bør det belyses i hvor høj grad samspillet imellem disse fodringsforhold samt management og opstaldningsforhold har betydning for klovproblemernes omfang.

 

 

 

Der mangler basalviden om fodringens betydning for klovsundheden

6. Sengebåse/madrasser som ikke giver hasetrykninger

Sengebåselejet er i de seneste år forbedret meget med bedre og tykkere madrasser, men der er stadig for mange køer, som får hasetrykninger. Der er kommet nye mål for indretning af sengebåse i Danske anbefalinger i 2005, men mange sengebåsestalde, der er bygget før dette, har for snævre mål.

 

7. Tidlig identifikation og registrering af klovproblemer

Unødig eller øget ståtid på grund af overbelægning og dårlige sengebåse, er væsentlige faktorer for forekomsten af klovlidelser. Mens dette er indlysende i praksis, mangler der dog forskningsmæssig dokumentation.

 

8. Påvirkning af avlen for bedre klovsundhed

Eftersom SDM har mange klovlidelser, RDM næst flest og Jersey forholdsvis stærke klove, bør der avles for bedre klovsundhed. For at dette kan ske skal der ske en forbedring af registrering af de faktiske klovlidelser i kvægdatabasen.

 

 

 

 

 

 

 

Stadig for mange køer får hasetrykninger, bl.a. pga. for snævre mål i sengebåsene

 

Yderligere oplysninger:

 

Kenneth Krogh, Dansk Kvæg

kek@landscentret.dk eller

 

Christian Børsting, KFC

Christian.Borsting@agrsci.dk